Plimini autori u Splitu

Autori izdavačke kuće "Plima", pjesnikinja Jelena Nelević, prozni pisac Vladimir Vojinović i izdavač i pisac Jovan Nikolaidis predstavili su se splitskoj publici na poziv Zajednice Crnogoraca iz ovog grada.

Promocija pod nazivom Crnogrska književnost diskontinuiteta održana je u modernoj knjižari "Profil" u urbanom jezgru starog grada, a pisce je predstavio Predrag Lucić, poznati hrvatski književnik, kolumnista i urednik, kao i jedan od osnivača čuvenog "Feral Tribjuna".

Tokom književne večeri, Lucić je sa autorima razgovarao ne samo o njihovom književnom opusu, već i o aktuelnom stanju u crnogorskim medijima, književnosti, prosvjeti i jeziku.

Zbirka pjesama Jelene Nelević "Jedna trećina" najavljena je kao jedan od primjera oslobađanja ženske duhovnosti u novoj crnogorskoj književnosti. Lucić je konstatovao i loše tretiranje kulture od strane medija u Hrvatskoj, postavio pitanje o istom odnosu u Crnoj Gori.

Vladimir Vojinović je čitao odlomak iz svog romana "Portret Igora Đukića", a kako je on i koautor čitanke za 9. razred osnovne škole, Lucić je postavio pitanja i o principu samog izbora tekstova koji ulaze u nove čitanke za crnogorsko školstvo. Vojinović je podvukao da je u čitanci za 9. razred smanjen broj epskih tekstova u odnosu na raniji period. "Naraštaji kao da su prirpemani za ratove tolikim epskim tekstovima", rekao je Vojinović i kazao da je recepcija Njegoševog "Gorskog vijenca" usmjerena ne na sadržaj i na bespredmetne rasprave da li je to djelo posvećeno istrazi poturica, već na na način Njegoševog kazivanja i na njegov besprijekorni jezik. Inače je književna kritika u Crnoj Gori još uvijek u ravni pozitivizma, odnosno opterećana biografizmom, naglasio je Vojinović.

O izdavačkoj kući "Plima" i novoj crnogorskoj književnosti govorio je Jovan Nikolaidis koji je čitao i odlomke iz svog "Valdinosa".

Organizatori manifestacije bili su predsjednik Udruge Boro Stevović, sekretar Marija Vujoševic-Carić i urednik "Plime" Jovan Nikolaidis.

U okviru predstavljanja crnogorske književnosti diskontinuiteta, crnogorskoj dijaspori je doajen ulcinjskog folklora Kabilj Mehmeti izveo tačku iz "Ulcinjske svadbe".

Prijatan i otvoren razgovor koji je nakon promocije vođen sa publikom iskazao je opravdanost ovakvih nastupa i otvorio put ka sveobuhvatnijoj prezentaciji ukupne crnogorske kulture za kojom u maticama crnogorskih iseljenika vlada trajno interesovanje.

Ova manifestacija je prva u nizu promotivnih nastupa novih crnogorskih pisaca, koji će se u narednom periodu održati u okruženju, u svrhu nastojanja da se u regiji što više istakne i afirmiše sve očitiji kvalitet novog vala crnogorskih pisaca, te izdavačka produkcija Crnogorskog društva nezavisnih književnika i "Plime".