Kako vratiti žensku intuiciju?

Miranda se protiv svoje volje javila našem muškom liječniku kojem se požalila na probleme s intuicijom. Slijedi joj primjena teorije dijalektike.

 

PITANJE

Poštovani doktore!

Zovem se Miranda i imam jedan problem, ali nisam sigurna možete li ga vi razumijeti. Ne želim reći da ste loš doktor nego ste naprosto, eto, muškarac. Neke stvari nisu dostupne vašem umu.

Pričam vam o ženskoj intuiciji: mi žene je imamo, pomoću nje percipiramo, njom spoznajemo svijet i sebe. Kad se nađem sa svoje tri najbolje prijateljice, ne moramo si ništa reći. Sve već znamo!

Vi ćete sad reći da pričam gluposti i da ženska intuicija ne postoji. Naravno da postoji! Evo, primjerice, ženska intuicija mi je na temelju vaših dijagnoza s Bookse sugerirala da imate neke probleme s rodbinom, da ste nesigurni u svoj stil oblačenja i da imate lakših problema s probavom.

Vidite? Mi žene to imamo i zato nam je puno toga jasno, a vi muškarci to nemate i zato se gurate u znanost i filozofiju. Ne znate ništa pa panično preplavljujete te institucije i mukotrpno čitate jer se osjećate toliko ugroženim zbog vlastitog neznanja. I mi žene se poslužimo znanošću i filozofijom za neke stvari, ali nije nam to zadnja slamka kao vama, sirotanima.

Međutim, upala sam u probleme zbog vlastite taštine – naime, ne mogu odoljeti nego svako toliko čitam tekstove vas simpatičnih bedaka koji se trudite nešto shvatiti. Jednom sam tako naletila na Junga koji je, objašnjavajući 'kolektivno nesvjesno', uistinu jako dobro pogodio o tome što ženska intuicija jest. Uspio je tim vašim znanstvenim jezikom objasniti žensku intuiciju. Jung je shvatio! ... otkad sam to otkrila, sve se preokrenulo. Prije čitanja Junga bila sam izrazito intuitivna i vrlo rijetko sam se koristila pisanjem i govorom. Sad, kao što vidite, vrlo sam vješta u artikuliranju vlastitih ideja i osjećaja. S druge strane, moja intuicija je otišla u onu stvar! Nikad do sad nisam platila kaznu u tramvaju jer sam se uvijek lukavo izvukla, a jučer sam platila 150 kuna jer nisam mogla pročitati čak ni što taj primitivni primjerak muške vrste mućka u svojoj glavi.

Evo, znak da mi intuicija ne valja je to što ne znam sama što da radim nego se moram obratiti VAMA, ograničenom liječniku, za pomoć. Molim vas, doktore, izbavite me iz ove neugodne situacije!

Miranda

ODGOVOR

Poštovana Miranda!

Stavili ste me u neugodnu situaciju jer ste nekako saznali za moje privatne probleme (da me niste vidjeli u kantini bolnice kako trčim prema nužniku?). Slučajevi sa ženskom intuicijom, jednako kao i ostali rado viđeni gosti u Mišakovim emisijama, spadaju u slijepu pjegu znanosti i van su dosega suvremenih medicinskih metoda.

Međutim, budući da sam prvenstveno humanist a tek potom znanstvenik, sugerirat ću vam jedan znanstveno neispitani odgovor na vaš problem. Naime, upoznati ste vjerojatno s Derridinom teorijom o falogocentrizmu, o tome kako je glavna referenca na koju se poziva jezik ono muško (dok je žensko u jeziku definirano tek kao ne–muško). Eksperimentalna teorija koju vam nudim je teorija koja odgovara na falogocentrizam, a to je teorija dijalektike phallogo / vagintuitio: dok muškarcima u potpunosti pripada polje rečenog i napisanog, ženama stoga pripada polje neizrečenog i intuitivnog. Ako su muškarci sebi prisvojili jezik i nametnuli ga cijelom svijetu, tako su i žene sebi prisvojile polje neizrečenog. Ta teorija, međutim, nije empirijski potvrđena.

Kako ta teorija može vama pomoći? Pa, prema njoj, jezik i neizrečeno su uistinu ravnomjerne i odvojene sfere. Međutim, trebate znati da je jezik moćna magnetska sila i stoga jednom kad nešto neizrečeno uđe u sferu jezika, ono tamo i ostaje. Možda se to dogodilo i vama pa ste nesretno upali u jezik, u mušku sferu. Kako biste vratili žensku intuiciju i kako vam brkovi ne bi počeli izraženije rasti, trebate se prvo maknuti od svih knjiga i tekstova. Potom se morate maknuti i od mene, falogocentričnog liječnika. Naposljetku, morate naći stručnjaka primjerenog ovom problemu. Ne mogu vam 'reći' tko bi bio taj stručnjak. Mogu vam samo sugerirati da posjetite neke stručnjake i sami ćete 'osjetiti' koji je pravi.

Doduše, ove preporuke slušate na vlastitu odgovornost jer se temelje na nelegitimnoj teoriji. Hipokrat se već mršti na mene iz Hada, a nadam se i da mi neće biti ugrožena liječnička licenca. Sretno nam bilo!

Preneseno sa prijeteljskog sajta Booksa.hr